La situació excepcional viscuda amb la pandèmia va fer que el llibre "Musa i August", del doctor Jaume Fontanet Torres, no es pogués presentar en el marc de la diada de Sant Jordi. Per aquest motiu, el pròxim dia 8 de juliol, a les 18.00 hores, es presentarà a la ciutadania en la sala d’actes del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.

 

L’any 2019, aprofitant la celebració del 120è aniversari del COMT (fundat el 1898), es va decidir posar en relleu la figura del metge grec-romà Antonius Musa. Aquest galè va tenir cura de l'emperador Cèsar August a Tarraco, tot just quan hi va arribar molt greu de les guerres càntabres. El tractament que li va aplicar va ser completament revolucionari i li va valer la categoria de metge de l’Emperador.

Durant el cent vintè aniversari es van publicar articles, es van impartir conferències així com es van dur a terme entrevistes amb diferents historiadors-arqueòlegs sobre la figura de Musa. A més, es va mantenir un estret contacte amb l'Ajuntament amb l’objectiu d'erigir una estàtua del metge que perpetués la memòria d'aquests fets que van tenir lloc en la nostra ciutat.

De forma paral·lela als actes, es va crear un petit bust i, poc després, es va fer una estàtua de mida real que va ser modelada pel metge i escultor Francesc Anglès. Actualment es troba a la foneria Vila de Valls, a l’espera de la seva fundició en bronze. Amb l’anterior consistori de la ciutat de Tarragona es va arribar al compromís institucional de la creació de l’estàtua però, la situació actual ha canviat i de moment, el projecte ha quedat aturat.

 

La història d’Antonius Musa arriba en format llibre-conte

El COMT segueix amb l’objectiu de donar a conèixer aquest personatge tan important de la història de Tarragona. Per aquest motiu, i en el marc de la diada de Sant Jordi, la Institució va decidir editar un llibre-conte amb la història d’Antonius Musa.
L’obra apropa, a petits i grans, la vida d’Antonius Musa tot fent ús de text i il·lustracions d’una vida plena d’experiències úniques. Vivències que van fer que Antonius Musa es convertís en un metge famós arreu de l’Imperi gràcies al tractament revolucionari que va aplicar sobre l’Emperador.

Ara, aprofitant que la situació actual permet aquesta mena de celebracions sota unes mesures sanitàries determinades, el COMT ha decidit presentar aquest llibre als ciutadans de Tarragona. El doctor en història Joaquín Ruiz de Arbulo serà l’encarregat de presentar el llibre i el seu autor, el Dr. Jaume Fontanet, ens descobrirà els principals secrets que aquesta obra amaga. La presentació, que tindrà lloc al COFT, comptarà amb la presència de l’il·lustrador Armand, l’encarregat de donar vida al personatge d’Antonius Musa en el relat.

El llibre s’ha fet en castellà i en català i, tot i que no es posarà a la venda, es repartirà per centres escolars i biblioteques amb l’objectiu d’apropar Antonius Musa a la ciutadania.